Donau Tour - Etappe 4

Budapest - Passau

Aan alles komt een eind en ook zo aan ons verblijf in Budapest. Maandag 13-8 om 9 uur vertrekken Marie Claire en Guido naar hun vriend in Eger. Rond 10 uur komen Joost en Titia ons uitzwaaien en zij helpen ons te vertrekken. We varen nog een rondje om het Margit eiland om nog even de stad van het water te bekijken en wat foto's van Kaat in Budapest te maken.
En dan gaan we op weg terug naar huis waar we 29-9 willen zijn. De eerste dag varen we naar een mooie ankerplaats 50 km N van Budapest. De stroom op de Donau is nog heel gematigd, dus het gaat nog redelijk vooruit. We overnachten met een schitterend uitzicht op de bergen rond dit gebied. De tweede dag, dinsdag 14-8, is een hele lange. Ik begin om 6 uur te varen en we varen tot 20 uur 's-avonds. De eerste 10 uur is de stroom nog steeds gematigd, daarna komen we nog maar heel langzaam vooruit. We ankeren weer in een oude Donau arm.
De Hongaarse grens ging deze keer probleemloos.

Vandaag, woensdag 15-8, varen we naar Bratislava. 60 km en door de weinige stroom gaat dat heel voorspoedig. We passeren 1 sluis, Gabcikovo, en die gaat redelijk snel. Heel spectaculair met 1 grote Bulgaarse Roro boot van 110 x 24 m en met 2 hotelschepen van ieder 110 x 11.5 m.
Deze sluis, met 20 m hoogteverschil en afmetingen van 2 keer 275 x 34 meter de grootste van Europa, is ontworpen en grotendeels gebouwd in de periode voor de Wende. De zware protesten tegen de bouw van dit grote complex met een enorm stuwmeer werden door de communistische regimes van Hongarije en TsjechoSlowakije geheel genegeerd. De Wende kwam te laat om het projekt nog te stoppen en in 1990 ging het open voor de scheepvaart. Het heeft een deel van het Donau landschap laten verdwijnen, maar ook de Donau veel bevaarbaarder gemaakt.
En nu liggen we weer bij Milan in Bratislava en gaan er zo eten op het terras. Het is 19 uur en nog steeds 31 graden. Iedereen is even geinteresseerd in Kaat. Wat een heerlijk leven!!

Van Bratislava naar Korneuburg (20 km west van Wenen) varen we in 2 dagen. Het is maar 80 km, maar dit is het stuk met de meeste stroom. Soms varen we bij 1800 rpm slechts 5 km/uur.

In Korneuburg worden we welkom geheten door de Freunde historischer Schiffe, die hier hun jaarlijkse Havenfeest hebben. We krijgen vele nieuwe vrienden en hebben een ongelooflijk leuke 2 dagen. Ook Co en Marianne komen hier aan boord en maken nog het staartje van het feest mee.

Met veel aanwijzingen van de "Freunde" varen we maandag 20-8 weer verder. In 5 dagen door de Wachau, Nibelungengau en Strudengau. Stops in Durnstein, Melk, Grein, Mauthausen en Linz. Veel prachtige dingen gezien en in Mauthausen een zeer indrukwekkende ervaring in het voormalige concentratiekamp.

Onderweg weer verschillende "Freunde" ontmoet, waaronder Gerhard en Ingrid met de Ranna, waarmee we een stukje langszij voeren.

In Linz gaan Co en Marianne weer van boord en varen we alleen verder naar Schlogen, waar we een rustdag hebben, de tanks volmaken en schoon schip maken.

Dinsdag 28-8 varen we naar Pyrawang, onze laatste aanlegplaats in Oostenrijk. We hadden er ruim 2 weken een fantastische tijd. Veel prachtige plaatsen bezocht en leuke nieuwe mensen leren kennen.

In Pyrawang komen Frits en Jelly Hendriks langs. Ze zijn op de terugweg van hun vacantie in Itali en ze varen 2 dagen met ons mee naar Passau. Voor het eerst sinds vele weken hebben we een dip in het weer: Het is grijs, regenachtig en slechts 17 graden.