2015 Snoep Toer - Etappe 2

Luebeck - Tholen

Dinsdag 7 juli vertrekken we uit Luebeck. Het weer is nog vrij mooi, maar al snel neemt de wind toe, wordt de lucht donkerder en begint het te regenen. En dat blijft 10 dagen zo. Pas in Leer wordt het weer een beetje beter.

We vertrekken uit de Museumhafen en gaan door de hefbrug uit 1898 de Trave verder op.

Hefbrug Luebeck uit 1898

Op de Trave een mooi uitzicht op Luebeck als je achterom kijkt.

Terugblik op Luebeck

De Trave gaat al na een paar kilometer over in het Elbe-Luebeck kanaal. Dit kanaal is gegraven eind 19e eeuw en in 1900 door Keizer Wilhelm II in bedrijf genomen. Over hetzelfde traject liep al een kanaal, het Stecknitz kanaal, vanaf eind 14e eeuw, voornamelijk voor het transport van zout van Lueneburg naar Luebeck.

Elbe Luebeck kanaal

Het Elbe Luebeck kanaal komt in Lauenburg in de Elbe.We varen een paar kilometer de Elbe af en dan het Elbe Seitenkanaal naar het zuiden. Dit kanaal werd eind jaren 60 gegraven om binnen West Duitsland een verbinding tussen Mittellandkanaal en Elbe te hebben. In dat kanaal is een scheepslift die je bijna 40 meter omhoog brengt. We moeten 2 uur wachten en dan varen we er in een enorme plensbui naar binnen.

Schiffshebewerk Lueneburg-Scharnebeck in het Elbe Seitenkanaal

Na 100 km Elbe Seitenkanaal komen we in het Mittellandkanaal. We varen zo'n 100 km naar het westen tot Minden. We maken een tussenstop in het haventje van Wittingen waar Duitsland's oudste bierbrouwerij staat uit 1429 en waar wij een gezellig diner hebben in de Hafen Klause.

Wittingen aan het Mittellandkanaal

In Minden kruist het Mittellandkanaal de Weser via een groot aquaduct. Direct daarna daal je in de Schachtschleuse 13 meter af naar het niveau in de Weser. Ook in deze sluis giet het van de regen.

Schachtschleuse in Minden

We varen de Weser af met zo'n 8 sluizen die je steeds 5 meter naar beneden brengen. We overnachten in het mooie haventje van Nienburg a/d Weser.

Overnachting in Nienburg aan de Weser

Dwars door Bremen varen we door tot Vegesack, waar we in de haven voor historische schepen overnachten. Joachim en Micheline komen uit Bremen en met z'n 4-en gaan we uit eten in de graue Esel.

In Vegesack met Joachim en Micheline

De Weser verder af tot Elsfleth, dan de Hunte met stroom mee op tot Oldenburg. Daar begint het Kuestenkanaal dat ons naar het Dortmund-Ems kanaal brengt. Nog 2 sluizen en dan zijn we op het getijde deel van de Ems. Door nog een sluis gaan we naar Leer. Een schitterend oud stadje met een grote Museumhafen waar we verwelkomd worden door Franz Schmitt, havenmeester en grote meneer in de wereld van historische schepen.

We blijven 2 dagen in Leer. Rolph en ik zetten in een halve dag de masten weer overeind en Geeske en Jacobien gaan met de auto van Rolph en Jacobien naar de begrafenis van de opa van Ayolt in Warfum.

's-Avonds voor het afscheidsdiner uitgenodigd door Rolph en Jacobien. De volgende ochtend gaan zij naar huis. Geeske en ik gaan weer door de sluis naar de Ems en varen dan in een paar uur naar Delfzijl.

Masten strijken in Leer

Zondag 19 juli varen we in een enorme plensbui van Delfzijl naar Groningen. Dwars door de stad naar de Reitdiephaven, een nieuw complex met grote haven aan de Oostkant van Groningen. Maandag haal ik mijn auto uit Hilversum en daarna rijden we naar huis.Kaat laten we 2 weken in Groningen liggen. Dan gaan we verder met hopelijk wat beter weer.

We hebben 6 weken gevaren.In die tijd hadden we een paar heel hete dagen, een paar dagen met lekker weer en verder kou, wind en regen.

Zaterdag 1 augustus zijn we weer aan boord. We brengen onze spullen voor 2 weken aan boord en genieten van een lekker zonnetje. We laten de auto hier staan. De volgende dag varen we weg; door het bruggetje naar het Reitdiep. Nog 1 brug en we zijn Groningen uit. We varen het Reitdiep helemaal tot Zoutkamp waar we een nacht blijven liggen. Volgende dag is het heerlijk warm weer. We liggen de hele dag ten anker op het Lauwersmeer. Bijna vergeten dat het ook lekker warm mooi weer kan zijn. Volgende dag gaan we door de sluis en blijven in de buitenhaven van Lauwersoog liggen. We gaan 's-avonds vis eten in het Restaurant Pierenend met prachtig uitzicht over de Waddenzee.

Lauwersoog

Woensdag 5 augustus van Lauwersoog over het Friese wad naar Ameland. Deze route is voor ons lastig, maar het is nu 2 dagen na springtij en daardoor nog vrij diep. Daardoor gaat het probleemloos. In Ameland krijgen we een mooie ligplaats omdat we een paar uur van te voren hadden gebeld. In het hoogsiezoen zijn alle havens overvol en krijgen we alleen maar een ligplaats als we ruim van te voren opbellen.

Ameland

Van Ameland naar Terschelling waar we ook weer een prima plaats krijgen door op te bellen. Volgende dag op weg naar Harlingen een mooi uitzicht op Terschelling.

Terschelling

Nog steeds prachtig weer. Van Terschelling naar Harlingen met honderden boten om ons heen. Ook in Harlingen vinden we een ligplaats in de Noorderhaven door een uurtje van te voren op te bellen.

Noorderhaven Harlingen

Zaterdag 8 augustus van Harlingen naar Enkhuizen. Joost en Titia komen even langs.

Enkhuizen

Van Enkhuizen naar Amsterdam met absoluut schitterend weer. In Amsterdam zijn een paar nieuwe jachthavens waaronder de Amsterdam Marina. We vinden er een mooie ligplaats en gaan eten bij Loetje in hetzelfde gebouw als het havenkantoor.

Amsterdam Marina

Het havenkantoor is een futuristisch uitziend gebouw waar tot onze verbazing ook Jaap Brouwer, Geeske's neef, werkt. Hij komt de volgende ochtend koffie drinken en maakt een mooie foto van Kaat uit zijn kantoor.

Blik op Kaat uit Amsterdam Marina

Het is nog steeds prachtig weer, maar net een beetje ZW wind waardoor we besluiten niet over zee, maar door het Amsterdam-Rijnkanaal te gaan varen. Bekende route via Vianen, Lek, Noord en Maas naar Rotterdam waar we een nachtje in de Veerhaven doorbrengen om af te kicken.

Van Rotterdam naar Tholen. Prachtig warm weer tot we vlak bij Tholen komen: steeds zwarter wordende lucht. Als we de laatste lijnen vast maken op onze vaste ligplaats breekt het noodweer los. Een afsluiting van deze reis typisch voor het weer dat we hadden.

Terug in Tholen.........in de stortregen

Het was weer een mooi reis naar Luebeck. Het weer was de eerste 6 weken wel heel slecht op een paar erg warme dagen na. De laatste 2 weken maakten veel goed. Heerlijk warm zonnig weer met weinig wind waardoor we een mooie waddentrip konden maken.